Búvárkodás a Seychelle-szigeteken

Az Indiai-óceánban található Seychelle-szigetek valódi kuriózum a trópusi búvárkodás kedvelői számára. Egészen különleges élményben lehet része annak, aki a sokszor teljesen ismeretlen merülőhelyek felfedezésére vállalkozik.

Legalkalmasabb időszakok

A kiegyensúlyozott éghajlatú Seychelle-szigeteken a búvárkodás egész évben űzhető rekreációs sport. Az Indiai-óceán gyöngyszemeit az egyik legdélebbi, Madagaszkárhoz közeli szigetcsoport kivételével, teljes egészében elkerülik a ciklonok.
Támpontként mégis elmondható, hogy a februártól április végéig, valamint a szeptember végétől december közepéig tartó időszakokban a látótávolság többnyire 30 méter feletti, a víz hőmérséklete 29 – 31 fok, és különösen nyugodt a tenger.
Ez utóbbi még inkább igaz március-áprilisra, illetve október-novemberre. Ekkor változik a monszunszél iránya, az egyetlen időjárást befolyásoló tényező a Seychelle-szigeteken. Ilyenkor, számottevő szélmozgás hiányában, abszolút tökéletesek a körülmények a búvárkodás számára.
December és január hónapokban, amikor az északkeleti monszun fúj, sem változnak jelentősen a búvárkodás feltételei, mindössze hagyományosan egy kicsit esősebb időjárásra lehet számítani.
A májustól szeptemberig tartó délkeleti monszun idején a víz hőmérséklete lehűl akár 26 fokra is, a látótávolság csökken, és szelesebbé válik az idő. Ebből fakadóan ilyenkor a búvárkodás kicsit kevésbé népszerű, mint az év többi időszakában.

Ajánlott felszerelések a Seychelle-szigeteken

Merülésre készen - búvárfelszerelés a Seychelle-szigeteken

Merülésre készen – búvárfelszerelés a Seychelle-szigeteken

A trópusi búvárkodás egyik vitathatatlan előnye, hogy egész évben meleg (26-31 fokos) tenger fogadja a búvárokat. Általában 3mm-es, rövid, vizes ruhát, vagy csupán fürdőruhát viselnek a Seychelle-en merülő vendégek. A Külső-szigetekre esetenként az 5 mm-es hosszú ruha is használható a hidegebb áramlatok és mélyebb merülések miatt.
Míg a tapasztalt búvárok gyakran saját felszerelésüket viszik a nyaralásra, a kezdőknek számos kölcsönzési lehetőség adott Seychelle-en is.
A víz alatti fotózás legfontosabb kelléke a vízálló tok, melyet vétek otthon hagyni a SUBIOS fesztivál ideje alatt. Az októberben, évente megrendezett búvárfotós verseny nemzetközi hírnévre tett szert az évek alatt.

Merülőhelyek a Seychelle-szigeteken

A széljárás, a szigetek pozíciója, és a búvárok tapasztalata együttesen határozzák meg az adott időszak ideális merülőhelyeit. A kényelem és biztonság az önfeledten élvezhető rekreációs búvárkodás előfeltételei.
A Seychelle-szigetek a képzett búvárok mellett a kezdők számára is kiváló terep a búvárkodás kipróbálásához.
A seychelleszigetek.hu számos kurzust kínál, valamint a lehetőséget a magyarországi tanfolyamkezdésre, majd Seychelle-en a nyílt vízi vizsgamerülésekre is. A PADI rendszerben történő búvároktatás logikus, és jól felépített képzést nyújt a búvárkodás iránt komolyabban érdeklődők számára. Személyes tapasztalatunknak és a búvároktatásban eltöltött hosszú éveknek köszönhetően vendégeink már az utazás szervezése alatt is biztosak lehetnek a professzionális kiszolgálásban.
Az Indiai-óceán változatos merülési lehetőségekkel várja a búvárkodás szerelmeseit. A haladó búvárok Seychelle-en korall mezőkön, kanyonokban, teraszokon, falak, és hatalmas letörések mentén történő merülésekre is felkészülhetnek. A Belső- és Külső-szigetek között számottevő különbség van merülési stílusban és látnivalóban egyaránt.

Búvárkodás a Belső Seychelle-szigeteken

Búvárkodás az Indiai-óceánban © Amri

Búvárkodás az Indiai-óceánban © Amri

Több mint tíz évvel ezelőtt, az Indiai-óceán Seychelle-i régiójában is tapasztalt korallfehéredés a Belső-szigeteket is érintette. Ezen területek felépülése a vártnál gyorsabban következik be, és manapság a látványos újjáéledés jellemzi a víz alatti élővilágot. Színes korallhalak, sokféle rája, cápák, teknősök, manták és cetcápák jellemzik a látnivaló sokszínűségét.
A lágy és kemény korallok, különleges, és ritka halak mellett a felszínen domináns, bámulatos gránittömbök adnak meghatározó jelleget az itteni merüléseknek.
A Belső-szigeteken a búvárkodás néhány parti bázis, és liveaboard hajó között oszlik meg. Míg a partvonalhoz közelebb eső helyek elérésére alkalmasak a kisebb motorcsónakokat működtető bázisok is, a parttól viszonylag messzebb történő búvárkodás már csak nagyobb hajókkal oldható meg.
Az Ennerdale roncs és a Brissaire sziklák csak kettő, a néhány nemzetközileg ismert, és még a parti búvárbázisok által is megközelíthető helyek közül. Azonban számos fantasztikus helyet csak egy hajós körutazás során ismerhetünk meg.

Búvárkodás a Külső Seychelle-szigeteken

Seychelle színes víz alatti élővilága © Pohl András

Seychelle színes víz alatti élővilága © Pohl András

A Seychelle–re érkező turisták mindössze elenyésző része látogat a mindentől távol eső, és érintetlen Külső-szigetekre. A hatalmas, ismeretlen óceáni terület szinte szűz terepet biztosít a búvárkodás tehetősebb hódolói számára.
A búvár szafari és az expedíció jelentik tulajdonképpen az egyetlen lehetőséget a korallszigetek és környezetük felfedezésére. A civilizáció és a búvárturizmus ártalmaitól mentes vidéken a kedvtelési búvárkodás egy teljesen új értelmet nyer. A határtalan szabadság végtelen nyugalommal párosul, a teljesen kikapcsolódni vágyók pedig kizárólag az évezredek óta változatlan formában lévő természettel találkoznak.
Az itteni merülésekre az erős áramlatok, a hatalmas letörések, látványos korallfajok, és legfőképpen a nagytestű látnivalók a jellemzőek. Számos cápafaj, manták és egyéb ráják, delfinek, óriáscápák, és púpos hátú bálnák szerepelnek az innen távozók merülési naplójában.
A világ búvár elitje számára megmaradt Külső Seychelle-szigetek az egzotikus búvárkodás megtestesítője. Legjelesebb képviselője Aldabra, melyet Cousteau kapitány “a föld utolsó, érintetlen menedékhelye”-ként aposztrofált. A világ legnagyobb korall atollja csak 1991-ben nyílt meg a természetkedvelő turisták, és a búvárkodás számára.

Búvárkodás a körutazás alatt

A hajóutak nagy előnye, hogy lehetőség van olyan helyekre is eljutni, ahová a szárazföldi bázisok hajói már nem mennek. Azonban fontos megjegyezni, hogy az egyhetes hajóutak nem búvártúrák, a búvárkodás csak egy nagyon vonzó, választható lehetőség a hajókon elérhető rekreációs sportok közül. A család nem búvár tagjai is éppúgy élvezik a hajóutak programját, mint a Seychelle-i búvárkodás iránt komolyabban érdeklődők.
A napi kétszeri merülési lehetőség természetesen mindenki számára adott, és még a teljesen kezdők számára is ajánlott a palackos búvárkodás legalább egyszeri kipróbálása. A bevezető búvárkodás mellett döntő gyerek és felnőtt vendégek, tanfolyam és vizsga nélkül, biztonságosan merülhetnek velünk.