A tenger – áramlatok, árapály, hullámok Seychelle-en

A Seychelle-szigetek egészén jellemzőek a 0.5 csomó és 1.5 csomó közötti óceáni áramlatok, melyek a passzátszelekkel keletkeznek. A Belső-szigetek környezetében ezek általában csak 0.4 – 0.8 csomósak, ennél csak víz alatti akadályoknál, és a csatornákban erősebbek.

Az árapály okozta áramlások ennél észrevehetőbbek, de 1 csomónál ezek is gyakorta gyengébbek, ennél erősebbre úgyszintén csak csatornák és víz alatti vonulatok esetén kell számítani.

Az apály-dagály jelenség asszimetrikusan, félnapos periódusonként ismétlődik, nagyjából 6 órás eltéréssel apály és dagály közt. A Belső-szigeteken a legnagyobb dagály 2 méteres, míg a legkisebb 0.9 méteres vízállás változást okoz, gyakran lagúnákat szinte teljesen kiürítve a csatornákon keresztül.

A fő szigettől legtávolabbi Aldabra környékén 4 méteres a legnagyobb dagályszint, míg a legkisebb 1.8 méteres. Az Amirantes-csoport közelében az áramlatok és feláramlások gyakran eredményeznek fodrozódó vízfelszínt, míg az Aldabra atollnál 2.5 -3 csomós, erős áramlatok is kialakulhatnak az árapály változás következtében.

Az óceáni hullámzás általánosságban véve enyhe, a hullámmagasság az 1-2 méteres szintet csak erős szélben és nyílt vízen lépi túl.