Horgonyzás, kikötés és navigáció a Seychelle-szigeteken

A Belső-szigeteken a vitorlázás egyszerű és biztonságos, 2 kikötési hely között 32 tengeri mérföldnél nem nagyobb távolságokkal. Telepített kikötőbóják számos helyen (főképpen Mahe északnyugati, Praslin északkeleti részén) találhatóak, és ajánlott azokat igénybe venni.

Ezek hiányában horgonyzás szükséges, de a szigetek közelében lévő 5-8 méteres vízmélység mellett ez is biztonságos. Természetesen a környezet és élővilág védelmében tilos korallra horgonyt vetni.

A horgonyzási feltételek némely sziget esetében kedvezőbbek a délkeleti monszun, és a nyugodt áprilisi, valamint novemberi időszakokban. Az egyes szigetek azonban eltérőek, és mindegyiknek megvan a maga előnyösebb oldala a széljárásoknak megfelelően.

A part menti szirtek, és egyéb veszélyforrások miatt a navigáció teljes embert kíván, különösen a Külső-szigeteken. A horgonyzásra alkalmas öblök a Külső-szigeteken kevésbé védettek, és az ottani vizek sokkal kevésbé vitorlázottak is.

A tengerészeti térképek gyakran pontatlanok, különösen a folyamatosan változó viszonyok függvényében. A legtöbb szikla szabad szemmel látható, de nem kivilágított, éppen ezért a rekreációs hajók számára előírás a sötétedés előtti horgonyzás.

Ettől függetlenül a hagyományos navigálással történő vitorlázás frissítő és kifejezetten élvezetes a Seychelle-i szigetvilágban.

A vitorlázás művészete az időjárás kedvező kihasználásának, a veszélyek elkerülésének, a szabad haladásnak, az utazás élvezetének, és végül a biztonságos horgonyzásnak a kombinációja. Mindehhez tökéletesek a feltételek a Seychelle-szigeteken.