Időjárás a Seychelle-szigeteken

A trópusi öv, a földrajzi meghatározás szerint a Ráktérítő (ÉSZ 23.5°) és a Baktérítő (DSZ 23.5°) között található. Azonban azt szokták mondani, hogy a valódi trópusok az egyenlítőtől északra és délre egyaránt 7 fokig terjedő terület. A Seychelle-szigetek belső szigetei, és a külső szigetcsoportok legtöbbje ebben az egyenlítőhöz egészen közeli zónában található.
Ennek következménye, hogy a ciklonmentes övezetben egész évben kiegyensúlyozott időjárásra lehet számítani. Nincsenek évszakok, csak kicsit szelesebb, kicsit esősebb, vagy éppen szárazabb időszakok. A levegő hőmérséklete ritkán esik 24 fok alá, vagy emelkedik 32 fok fölé, az óceán hőmérséklete pedig 26 és 31 fok között mozog.

A leginkább időjárást befolyásoló monszun szél iránya kétszer változik egy évben. A novembertől áprilisig fújó északnyugati monszun idején a levegő valamivel melegebb, és páradúsabb, mint a májustól októberig tartó délkeleti monszun alatt. Ezen utóbbi hónapok alig észrevehetően, de hűvösebbek, és szárazabbak. Május elejétől kezdődően a tenger lehűl 26 fok körülire, és a szelesebb időjárás miatt hullámosabb óceánra kell számítani.
Szeptembertől a víz hőmérséklete ismét emelkedik, és hamarosan újra a 30 fokot is eléri. A szél lecsendesedik, és novemberben alig fúj. Ilyenkor a szinte állandóan tiszta időjárás nagyon kedvez a fényképészeknek, búvároknak, és fürdőzőknek.

Hagyományosan a december közepétől január közepéig tartó időszakban, a napokon át tartó esős időjárás is elképzelhető. A hőmérséklet persze ilyenkor is 30 fok körüli, viszont észrevehetően párásabbá válik a levegő.
Földünkön az egyenlítő környékét érinti legkevésbé a klímaváltozás, de az emberek a Seychelle-szigeteken is arról beszélnek, hogy valamennyire mégiscsak érződik itt is. Ez leginkább pont a decemberi és januári hónapokat érinti, amikor mostanság kevesebb a mindennek életet adó kiadós eső.

A februári, márciusi és áprilisi időjárás ismét egyre kevésbé esős, majd áprilisra a levegő-hőmérő higanyszála felkúszik 31-32 fokra is. A trópusokon egy-két fok hőmérséklet változás már kifejezetten érezhető az állandóan magas páratartalom miatt. A vízfelszín hőmérséklete is elérheti akár a 31 fokot is.

A november mellett, április tradicionálisan a két legszebb, legnyugodtabb hónap. Ez utóbbi különösen vonatkozik az óceánra, ami ilyenkor tükörsima, és kitűnően alkalmas hajós körutazás, vagy bármilyen hajóút számára.

Az időjárás szempontjából legjobb időszakok

Mivel a Seychelle-szigetek időjárása egész évben kiegyensúlyozott, a turizmus nem évszak jellegű. Azonban a fentieket, és az évek tapasztalatát összesítve elmondható, hogy az időjárás szempontjából legjobbak a január közepétől április végéig, valamint szeptember végétől december elejéig tartó időszakok.
Általánosabb, hogy a nyaralók ezekben a hónapokban utaznak szívesebben. Ebben természetesen az is nagyban közrejátszik, hogy pont a májustól szeptember végéig tartó délnyugati monszun idején van Európában kellemesebb, nyaralásra alkalmas időjárás. Ennek ellenére, Európából a nagy nyári szabadságolások idején is érkeznek vendégek.

A turisták szívesen látogatják a Seychelle-szigeteket – a karácsonyi szünet miatt – a december közepétől január közepéig tartó időszakban is, mi mégis kevésbé javasoljuk ezt a hónapot. A várható esősebb időjárás mellett az újév előtti és utáni hétben magas felárral számolnak a Seychelle-i szállások.