Autóbérlés

Miért a legpraktikusabb közlekedési lehetőség az autóbérlés?

Mert az általunk ajánlott Seychelle-i szállások ugyan kellemes környezetben vannak, mégis vétek elmulasztani olyan programokat, tengerpartokat a nyaralás során, amelyek egy kicsit távolabb esnek. Habár a szigetek nem túl nagyok, (különösen a hegyek miatt) a távolságok gyalog nem leküzdhetőek.

A két főbb szigeten, a kényelmes, és gondtalan nyaraláshoz javasolt az autóbérlés. Mahe és Praslin szigeteken több olyan program is van, melyek kihagyhatatlan részét képezhetik a nyaralásnak. Ezekre a helyekre való eljutáshoz nagyon jól jön egy bérelt autó.

A buszközlekedés nehézkes, a járatok pontatlanok, és ritkák. Eldugott helyekre nem közlekednek, és használatukhoz jó ismerni a szigeteket. Egy-egy távolabbi pontra való eljutás órákig is eltarthat, és az utolsó busz lekésése esetén kellemetlen helyzetbe kerülhet az utazó. A buszozás ugyan olcsóbb, mint az autóbérlés (5-7 rúpia járatonként), mégis a légkondicionálás hiánya, és a rossz időkihasználtság miatt nem ajánlott.
A taxik meglehetősen drágák a Seychelle-szigeteken. A sofőrök 20 eurót is elkérnek egy 10 km-es, egyirányú útért. Mivel gyakorlatilag legalább ennyit kell autózni, hogy valahová eljussunk, már az első pillanattól fogva kifizetődő az autóbérlés. A felesleges reptéri transzfer helyett, rögtön a reptéren érdemes beülni egy bérelt autóba, és ezzel költséghatékonyabban utazni.
Az autóbérlés kizárólag Mahe és Praslin-szigeteken lehetséges. La Digue-on hagyományosan csak biciklivel, és ökrös fogattal lehet közlekedni. Manapság már ott is előfordul egy-két autó, melyek általában a szállodákhoz tartoznak, azonban még mindig a biciklizés a jellemző. Egy kerékpár naponta kb. 10 euróba kerül, és több helyen is kölcsönözhető.

Autóbérlés a Seychelle-szigeteken

Autóbérlés a Seychelle-szigeteken

Autóbérlés Mahe és Praslin-szigeteken

Az egzotikus nyaralás egészét, vagy az első felét Mahe-n töltő utazóknak a reptérre érkezést követően közvetlenül javasolt az autóbérlés. A reptér mellett található főúton viszonylag sűrűbben járnak a buszok, azonban bőrönddel nem lehet rájuk felszállni.
Vendégeinket általában a repülőtéren várjuk, ahol az előzetesen megbeszéltek alapján már be is szállhatnak a bérelt autóba. Így a szálláshelyre történő utazást követően továbbra is biztosítva marad a szabad közlekedés. A nyaralás végén pedig elég a reptéren hagyni az autót, így még egyszer megspórolható a taxi út.
Ugyan Praslin kisebb, mint Mahe, a szigetet meglátogató utazók itt is hasznát veszik a bérelt autónak. A taxik itt még drágábbak, és a távolságok szintén túl nagyok a gyalogláshoz. A Valle De Mai, és néhány tengerpart messzebb esik a népszerűbb szállásoktól.

Az autóbérlés költségei
Az autóbérlés napi ára a jármű méretétől, és a napok számától függ. Érdemes legalább három napra igénybe venni a bérautót, mivel ilyen esetben már 40 euróért biztosan kapható például egy kisebb (4 fős) Hyundai vagy Kia. Ez a méret ideális egy kisebb család, vagy egy pár számára.
Azonban egy 6 fős baráti társaság is jobban jár két kisebb autóval, mint egy naggyal. Nagyobb autók bérleti díja 60 euro/naptól indul, és két autó ugyan abban az időben kétfelé is tud közlekedni. A legalább egy hétre történő autóbérlés esetén az ár még ennél is kedvezőbb lehet.

A magyarországi jogosítvány elegendő a szerződés megkötéséhez, mivel a Seychelle-szigetek is tagja az 1968-as közúti egyezményt aláíró országoknak. Magyar jogosítvánnyal 3 hónapig lehet vezetni. Egyetlen adatlap kitöltésével, és a díj megfizetésével már vihető is a bérelt autó.
Az üzemanyagárak alacsonyabbak, mint Magyarországon, Seychelle-en kicsit több, mint 1 euro 1 liter benzin. Van egy benzinkút mindjárt a reptér mellet, de a város közelében, valamint északra és délre is található néhány. A tankolást a kutasok végzik, a kért összegnek, vagy üzemanyag mennyiségnek megfelelően. Az ólommentes benzin zöld színű, és jó előre megmondani, hogy ilyet kérünk. A kisebb autók fogyasztása a sok hegymenet ellenére is kedvező.

Közlekedés a bérelt autóval
Az út bal oldalán közlekednek a Seychelle-szigeteken. Az utak minősége jó, de néhol elég keskenyek. A helyiek vezetési stílusa különbözik a Magyarországon megszokottól, alkalomadtán indexelés nélkül állnak meg az út szélén, vagy kanyarodnak be valahová.
Vezetéskor fontos odafigyelni, a szokatlan oldal, a rengeteg látnivaló könnyen eltereli a figyelmet. Fényképezéshez pedig érdemes inkább az autós kiállókat használni.