Horgászat

Horgászhelyek

Tengeri horgászat a Seychelle-szigeteken

Tengeri horgászat a Seychelle-szigeteken

Minden horgász a nagy fogásról álmodozik. Ahhoz, hogy az álomból valóság legyen, és a nagy hal a horogra akadjon, nem is választhatnánk magunknak jobb helyet tengeri horgászatra a Seychelle-szigeteknél.

Az ország Afrika partjaitól mintegy 1500 km-re fekszik keletre, a maga 115 szigetével mindössze 300 km²-nyi szárazföldet alkot, és ezzel a világon a legkisebb országok egyike. Mindezek mellett a Seychelle-szigeteket körülölelő 1,3 millió km² kiterjedésű tenger hívogatja kalandra a tengeri horgászat szerelmeseit.

Horgászat a Külső-szigeteken

Fontos különbséget tennünk a Külső- és a Belső-szigetek között, hiszen teljesen más jellemzőkkel bírnak. A Külső-szigetek lapos, homokos korallszigetek, akár Polinézia vagy a Maldív-szigetek, és az Amirantes-öv mentén terülnek el, néhány száz kilóméterre délre a mitikus Aldabra-sziget irányában. A szigetek közül sok, magas kategóriájú szállodának ad otthont, melyek elsőosztályú horgászatot kínálnak vendégeiknek. A legyező horgászat kedvelői körében Alphonse, Desroches és d’Arros a leghíresebbek.

Horgászat a Belső-szigeteken

Tradícionális halászat a Seychelle-szigeteken © Raymond Sahuquet

Tradícionális halászat a Seychelle-szigeteken © Raymond Sahuquet

A legtöbb turista a Belső-szigetekre érkezik, amelyet szintén két részre oszthatunk: a Mahe körül csoportosuló szigetekre, illetve a Praslin és La Digue körüli szigetekre. Az egész területre jellemző, hogy egy platón fekszik, ahol az átlagos vízmélység kb. 60 méter, majd a plató szélén található letörések több ezer méteres mélységben vezetnek az óceán fenekére.

A zátonyok változatossága rengeteg halnak ad otthont: számos Trevally (sárgaúszójú tüskésmakréla) és fiatal halak raja figyelhető meg itt, melyek idecsalogatják az olyan ragadozókat, mint a vitorláshal és a fekete marlin.

A letörések mentén a tengeri horgászatot kedvelőket fantasztikus lehetőségek várják, hiszen a kapások és a kifogott halak száma és fajtája itt a világon a legjobb. Amberjack, Dogfish Tuna, kék és csíkos marlin valamint sárgaúszójú tonhal gyakran örvendezteti meg a vállalkozó szellemű horgászokat.

A kicsit könnyebb terepre vágyóknak a Seychelle-szigetek partjai mentén és a szigetek közötti sekély vízben számos lehetőség kínálkozik.
A környezet változatossága és a hihetetlen sok fajta hal a garancia arra, hogy minden horgászatot kedvelő megtalálja a kedvének való terepet a Seychelle-szigeteken.

Legalkalmasabb időszakok

Az egyenlítőhöz való közelsége miatt a Seychelle-szigeteken a hőmérsékletben nincs jelentős ingadozás, azonban léteznek szezonok, melyet a széljárás határoz meg.

A júniustól októberig tartó délkeleti monszun időszakában erősebb szél jellemző, amely nem kedvez a szigetek szélvédettebb helyein kívül eső horgászatnak. De kifejezetten jó időszak a trolling horgászat kedvelőinek, különös tekintettel arra, hogy ebben az időszakban van a vitorláshalak főszezonja.

Napi fogás a piacon © Dennis Williamson

Napi fogás a piacon © Dennis Williamson

Fel kell készülnünk arra is, hogy a szeles időjárásra való tekintettel előfordulhatnak napok amikor a tenger nem alkalmas hajózásra, azonban amikor csak lehet, megtartják a túrákat. Ezt az időszakot a tengerhez szokott horgászoknak ajánljuk, továbbá érdemes egy nagyobb hajó bérlését is fontolóra venni.

A délkeleti monszunt követően az átmeneti időszakban néhány hétig gyengébb szél fúj változó irányból, mely kedvező minden típusú tengeri horgászathoz.

November közepétől kezdődik az északnyugati monszun időszaka, amely alatt jelentősen gyengébb a szél, és a körülmények ideálisak a tengeri horgászathoz. Rövidebb időszakokra, jellemzően januárban, előfordulhat erősebb szél és heves esőzés.

Március környékén a víz hőmérséklete megemelkedik, és az egyébként uralkodó nyugati áramlat iránya megváltozik egy kis időre. Az északnyugati monszun lassan megszűnik, egy október-novemberhez hasonló átmeneti időszak következik, majd május-június környékén újraindul a körforgás.

Ugyan a természet nem veszi figyelembe a statisztikákat, de mindazonáltal azt javasoljuk, hogy a fenti szezonok és a kívánt horgászati stílus figyelembe vételével tervezzék meg nyaralásukat.

Ajánlott felszerelés

A parti horgászatra a Seychelle-szigeteken kalappal, napozókrémmel, védőkesztyűvel érdemes készülni, hiszen néhány hal borotvaéles tüskékkel rendelkezik. Elengedhetetlen még a napszemüveg valamint a lábaink védelme érdekében legalább egy pár Crocs, hogy a halott korallok ne sértsék fel őket. Néhány szállodában lehet kajakot vagy kenut bérelni, mely tovább bővíti tengeri horgászati lehetőségeinket.