Aldabra-csoport

Az Aldabra-csoportot négy sziget alkotja, melyek az Aldabra Atoll, Assumption, Astove és Cosmoledo Atoll.

Aldabra © Levy Laurent

Aldabra © Levy Laurent

Aldabra Atoll
1150 km-re délnyugatra fekszik Mahe-tól, és a legnagyobb felemelkedett korall atoll a világon, amely több mint egy tucat szigetet foglal magában, melyek egy akkora lagúnát ölelnek körül, hogy egész Mahe elférne benne. A kimagaslóan jó környezetnek köszönhetően UNESCO Világörökséggé nyilvánították, mely címet összesen kettő hely mondhat magáénak a Seychelle-szigeteken (a másik Ramsar). A sziget növény- és állatvilága nagyon gazdag, itt található a világ legnagyobb, 150.000 egyedből álló óriásteknős populációja is, és a lagúnában a legélénkebb a tengeri élővilág a Seychelle-szigetek egészén.
A sziget arab hajósoktól kapta a nevét, de a legtöbb ideérkezőt a buja növényzet és a lagúna gyors áramlású vize az öbölben tartotta. 1874 óta alacsony lélekszámú állandó lakossal bírt, akik szerződött munkások voltak Mahe-ról, halászatból, guanó kitermelésből  és kopratermesztésből éltek, melyek a fő szigeten kerültek eladásra.
Manapság a Seychelles Island Foundation (SIF) felügyelete alá tartozik és a látogathatóságra vonatkozó szigorú szabályok óvják az itt található törékeny ökoszisztémát. Egy kis kutatóállomás teszi lehetővé hogy tudósok tanulmányozni tudják az atoll élővilágát, de szálloda nem található a szigeten, viszont ide tartó hajóutak elérhetőek.

Assumption
1140 km-re fekszik Mahe-tól délnyugatra, és mintegy 40 km-re délnyugatra Aldabrától. A 7 km hosszú, és majdnem 2,5 km széles szigeten kevés az aktivitás, annak ellenére, hogy 1990-ben építettek itt egy leszállópályát, mely a Mahe-ból érkező, Aldabrára látogató, főleg tudósokból álló csoportokat szállító repülőgépeket volt hivatott kiszolgálni. Assumption teknősök fészekrakó helye, és a körülötte található vizek kiváló búvárkodási lehetőségeket kínálnak.

Astove
1045 km-re délnyugatra található Mahe-tól és 160 km-re Aldabra-tól, és a legdélebbi láncszem a Seychelle-szigetek alkotta vonulatban. Az atollt korallzátony öleli körül és egy sekély lagúna is található itt.
Astove teknősök fészakrakó helye és a tapasztalt búvárok számára az itt található függőleges falak és csodás korallok kiemelkedően jó lehetőségeket kínálnak. A sziget rendelkezik leszállópályával, ahova Mahe-ról érkeznek repülők.

Cosmoledo Atoll
Körülbelül 1045 km-re délnyugatra fekszik Mahe-tól, és 120 km-re Aldabra-tól. Az atoll 9 főbb szigetecskéből áll, melyek gyűrű formában helyezkednek el egymás mellett, így egy 16 km hosszú és 11 km széles lagúnát formálva.
A tenger Cosmoledo környezetében különösen gazdag halakban, és az atoll fregatt madár, csér és szula kolóniáknak ad otthont. Ez a lélegzetelállítóan szép atoll levesteknősök fészekrakó helye is.