La Digue és a környező szigetek

Anse Source D'Argent - gránitsziklák © Serge Marizy

Anse Source D’Argent – gránitsziklák © Serge Marizy

La Digue
A Praslin szomszédságában elterülő La Digue, mindössze 2100 lakosával, Seychelle negyedik legnagyobb szigete. Sok más szigethez hasonlóan, La Digue is egy korabeli francia hajóról kapta a nevét.
Az elbűvölő szigetre érve az ember úgy érzi megállt az idő. La Digue-en Seychelle tradíciói, az ökörfogatos és biciklis közlekedés, a kopratermesztés, és a hagyományos hajóépítés még mindig jelentős szerepet játszanak az emberek életében.
A meghitt hangulatú La Digue lélegzetelállító tengerpartjai, csakúgy mint az Anse Source d’Argent kihagyhatatlan úticélt jelentenek a Seychelle-szigetek látogatói számára. A legendás, 750 millió évvel ezelőtt képződött gránittömbök mellett a L’Union Estate még több más érdekességet is tartogat.

Felicité és Marianne © Serge Marizy

Felicité és Marianne © Serge Marizy

A turisták betekintést nyernek a nem is oly régmúltba, és megismerkedhetnek a tradicionális kreol életvitellel. Itt található La Digue legrégebbi temetője, és a “Goodbye Emanuelle” film forgatásának helyszínt adó 19. századi ültetvényes ház is.
La Digue-en lelhető fel a világ egyik legritkább madara a seychelle-i Black Paradise Flycatcher. A “Vueve Reserve”-ben azonban még számos egyéb különleges növény- és állatfaj is menedéket talál. Törékeny orchideák, kúszó vanília, indiai mandula, takamaka, és düledező pálmafák sokasága tarkítja Seychelle híres szigetét.
Neves seychellois művészek állítanak ki La Digue-en. A Green Gecko Galéria és a Barbara Benson Studio is méltó a látogatásra. A szigeten található néhány gyönyörű tengerpart, többek között a Grande Anse, Petit Anse, Anse Cocos megtekintése szinte természetesnek vehető.

Grand Soeur - Nővér-szigetek © Serge Marizy

Grand Soeur – Nővér-szigetek © Serge Marizy

A szálláshelyek közül több hagyományos kreol vendégház is található, melyek bázisul szolgálhatnak a környező apró szigetek közelében történő sznorkelezés, és búvárkodás kipróbálásához.

Félicité
Ez a festői sziget egészen az 1970-es évekig adott egy kókusz ültetvénynek helyet, és egyben 50 embernek megélhetést. A XIX. század végén a Seychelle-szigetekre száműzöttek egyike, Perek szultán otthonát képezte.
A La Digue-tól keletre eső szigeten a nemzetközi hírű Per Aquum Resort épít itt eladásra szánt, rendkívül előkelő ingatlanokat.

Petit Soeur - Nővér-szigetek

Petit Soeur – Nővér-szigetek

Ile Cocos

A Félicité északi csücskénél elhelyezkedő parányi Ile Cocos 1996-tól a Seychelle-szigetek tengeri nemzeti parkjának része, ahol a sznorkelezés, és a búvárkodás fantasztikus élményt nyújt.

Grande Soeur és Petite Soeur
A Félicité és Ile Cocos közelségébe eső, magántulajdonban lévő Nővér-szigetek híresek csodálatos panorámájukról. A Nagy Nővér-sziget keleti oldalán található partszakasz az elmúlt évek egyikében elnyerte a világ legszebb tengerpartjának járó kitüntetést.

Marianne
A La Digue-hoz közel eső szigetek közül a legkeletebbre, Félicité-től 3 és fél km-re fekvő Marianne lakatlan, meredek domboldalain dús növényzet látható.