Mahe és a környező szigetek

Mahe

Victoria óratorony © Kelecsényi Attila

Victoria óratorony © Kelecsényi Attila

A mindössze 28 km hosszú és 8 km széles, mégis az összes közül a legnagyobb sziget, Mahe jelenti Seychelle főszigetét, egyben közigazgatási és kereskedelmi központját. Az ország lakosságának 90%-a, mintegy 72.000 ember él itt, képviselve a Seychelle-szigetek színes etnikai elegyét. Mahe-szigeten található a világ legkisebb fővárosa Victoria, és a nemzetközi repülőtér is.
A főszigeten található a Seychelle-i szállások jelentős része, és Mahe jelenti az “island hopping” központot is, mert innen indulnak a Seychelle további szigeteire irányuló, hajó- és repülőjáratok. Az autóval 2-3 óra alatt bejárható Mahe feltárja a Seychelle-szigeteki látnivaló számottevő részét, kulturális, történelmi, és természeti vonatkozásban egyaránt.

Mission Lodge © Hegedűs Gergő

Mission Lodge © Hegedűs Gergő

A Victoria óratorony, kreol nyelven „Lorloz”, a Seychelle-szigetek egyik legjelentősebb emlékműve, gyakorlatilag az apró főváros jelképe. Az 1903-ban felállított, majd 1999-ben felújított óratorony az 1897-ben elhelyezett londoni Victoria megállónál lévő óra másolata.
A városban található múzeumok közül a történeti múzeum az egyik legérdekesebb, mely bemutatja az első, 1517-ben rajzolt Seychelle-szigeteki térképet, a Victoria királynőről készült legkisebb szobrot, és a kreol életvitelt szemléltető eszközöket.
A kreol hagyományokkal, és életvitellel az Aux Cap-nél található Kreol Intézetben, illetve a művészeti faluban is ismerkedhetnek az érdeklődők.
George Camille, Michael Adams, Egbert Marday, és Donald Adalaide néhány a legismertebb Seychelle-szigeteki művészek sorából, stúdióikba szintén érdemes ellátogatni.

Port Glaud © Serge Marizy

Port Glaud © Serge Marizy

A Victoriához közel, 5 hektáron elterülő botanikus kert Mahe egyik legidősebb, több mint 100 éves ember alkotta látványossága. A számtalan trópusi növény mellett egy hatalmas Coco De Mer fa, aldabrai óriásteknősök, valamint gyümölcsdenevérek a kert érdekességei. A Mahe déli részén fellelhető „Le Jardin Du Roi” fűszerkert is különleges a trópusi növényeket kereső turisták számára.
Az 1979-ben létrehozott Morne Seychellois a legnagyobb nemzeti park az országban, mintegy 3045 hektárt, Mahe 20%-át lefedi. A közvetlenül tengerszintről közel ezer méterig felszökő meredek hegycsúcsok csodálatos túraútvonalaknak adnak otthont.
A több évszázados elszigeteltségben fejlődő, csak a Seychelle-szigeteken megtalálható növény és állatfajok rendkívüli természeti kincset jelentenek. Mahe-szigeten a túrák kihagyhatatlan programot képeznek sok látogatónak.

Nyugat felé haladva, a Sans Soucis ormon túli Mission Lodge az egyik legcsodálatosabb panorámát kínálja Mahe nyugati oldalára. Az eredetileg bentlakásos iskolát 1876-ban hozták létre a felszabadított rabszolgák gyerekei részére, de ma már csak a maradványai láthatóak. Ezen az úton található a Seychelle-szigeteki teaültetvény is, ahonnan szintén gyönyörű kilátás nyílik a hegyekre, és az óceánra.
A Port Launay Tengeri Nemzeti Park kitűnő hely a sznorkelezés kipróbálásához. Különösen augusztus-október környékén, mivel az ilyenkor Seychelle-szigetekre látogató cetcápák előszeretettel választják Mahe öblökkel tarkított nyugati csücskét.

A Port Glaud mangrove láp területén a régióban található összes, szám szerint 7 fajta mangrove fa megtalálható, menedéket nyújtva számtalan hal és egyéb állatfajnak.

Grand Anse © Hegedűs Gergő

Grand Anse © Hegedűs Gergő

Érdemes az autóbérlés lehetőségét megfontolni és körbejárni a szigetet, mert a rekreációs lehetőségek mellett szebbnél szebb tengerpartok is találhatóak itt. A teljesség igénye nélkül csupán néhány szerepel az alábbiakban.
Anse Major, ami egyben kiváló túra is, hiszen csak gyalogosan, vagy a tenger felől hajóval lehet megközelíteni ezt a csodálatos partszakaszt.
Anse Du Riz, a Baie Ternay öbölben található elzárt partszakaszt kizárólag hajóval lehet megközelíteni.

Grand Anse, leginkább napozásra és kellemes tengerparti sétára alkalmas a hosszan elnyúló fehérhomokos part.
Anse Louis partján épült a Maia 5 csillagos exkluzív hotel. Az Anse Boileau-hoz közel található Anse Louis kíváló a naplementében gyönyörködni vágyók számára.

Anse Intendance - félmérföldnyi homokos tengerpart © Kelecsényi Attila

Anse Intendance – félmérföldnyi homokos tengerpart © Kelecsényi Attila

Anse Soleil, nagyon látványos és népszerű, a Seychelle-ről készült képeken gyakran szerepel. Az ide vezető út egy kicsit hosszabb, de bőven megéri az időbefektetést. Úszáshoz, sznorkelezéshez, és a pihenéshez is kiváló.
Baie Lazare volt az a part ahol Lazare Picault először partra szállt 1742-ben. Csendes, idilli tengerpart.
Anse Takamaka, a Mahe délnyugati részén található gyönyörű tengerpart kiváló hely az úszáshoz, pihenéshez.

Anse Intendance, Mahe egyik leggyönyörűbb, ezáltal leghíresebb partja, inkább alkalmas szörfözésre és napozásra, mint sznorkelezésre. A délkeleti monszun idején különösen nagyok a hullámok a félmérföldnyi, rikítóan fehérhomokos partszakaszon.
Anse Cachée – Petite Police, a több homokos partszakaszból álló, Mahe legdélebbi részén található partok leginkább fotózásra, sétálásra, és magányos pihenésre alkalmasak. Az úszás, sznorkelezés az erős áramlatok, és érdes sziklák miatt veszélyes.

Sunset Beach - Naplemente © Hegedűs Gergő

Sunset Beach – Naplemente © Hegedűs Gergő

Anse Royal, Mahe egyik legnépszerűbb tengerpartja. A hosszan elnyúló finomhomokos part zátonnyal védett, amely távoltartja a nagyobb halakat, és viszonylag sekély a lagúna vize. A Mahe keleti oldalán található part kiválóan alkalmas úszáshoz és sznorkelezéshez.

Sunset Beach, nevéhez hűen az egyik legjobb hely a naplementében gyönyörködni vágyók számára. Mahe északnyugati oldalán található.
Beau Vallon, Mahe legmozgalmasabb, legnépszerűbb tengerpartja, és egyben a leghosszabb is. Gyerekek és felnőttek számára egyaránt az egyik legbiztonságosabb partszakasz, hiszen nincsenek nagy hullámok, veszélyes áramlatok, csak nyugodt víz és állandó életmentő szolgálat.

Ste Anne - tengeri nemzeti park © De Waal

Ste Anne – tengeri nemzeti park © De Waal

Ste Anne
A franciák Nicholas Morphey kapitány vezetésével 1756-ban, Ste Anne napján ezen a szigeten vették hivatalosan birtokukba a szigetvilágot. 1770-től ugyancsak a Mahe keleti partjától mindössze 5 km-re fekvő sziget volt az első, melyen a Seychelle-re érkező telepesek megvetették a lábukat. Ste Anne-ra ekkor 15 fehér, 7 rabszolga, 5 Malabár (indiai), és 1 fekete-afrikai nő érkezett.
A seychellois történelemben és kultúrában később is fontos szerepet játszó sziget egy ideig bálnavadász állomásként funkcionált, majd a II. világháború idején fegyverraktárként szolgált.
A Ste. Anne Tengeri Nemzeti Park legnagyobbikán a megszámlálhatatlan kókuszfán kívül, fahéj és kazuár, illetve ugyan azon fajta fák, bokrok, cserjék nőnek, mint a közvetlenül szomszédos szigeteken. 2002-óta az 5 csillagos Beachcomber hotel működik Ste. Anne szigetén.

Cerf - kiváló sznorkeles hely a nemzeti parkban © De Waal

Cerf – kiváló sznorkeles hely a nemzeti parkban © De Waal

Cerf
Nevét Ste. Anne szigettel egy időben kapta, Morphey kapitány fregattja, „Cerf” után. A szintén Ste. Anne Nemzeti Parkban lévő sziget, a Seychelle-szigetek népszerű piknik célpontja, mivel remek snorkelező helyeket kínál és rövid hajóúttal elérhető.
A buja kókuszpálmaligetek arról árulkodnak, hogy hajdanán a Seychelle-szigetek egyik virágzó kopratermelő központja volt. A 116 hektáros területen számos óriásteknős és a Seychelle-en egyébként is gyakori „flying fox”, azaz gyümölcsdenevér osztozik.
Cerf az egyetlen állandó lakossággal rendelkező sziget a nemzeti parkban, ahonnan naponta teszik meg a 4 km-es távot a közeli Mahe-szigeten dolgozók. Magas színvonalú szállodák találhatóak Cerf-en.

Moyenne © De Waal

Moyenne © De Waal

Moyenne
A formás kis szigeten mesés kincsekről és az azokat őrző szellemekről számos legenda kering, még abból az időből, amikor a Seychelle-szigetek kalóztanya volt.
A Ste. Anne nemzeti parkban lévő Moyenne valamikor Miss Emma Best birtokát képezte, aki Seychelle szerte híres volt kóbor kutyáiról és egyéb állatairól. Évtizedekig tartó elhagyatottság után, az 1970-es évek elején Brendon Grimshaw, angol újságszerkesztő vásárolta meg, majd csodálatos trópusi kertet varázsolt belőle, hogy a Seychelle-szigetek Robinson Crusoe-jaként élhesse életét.

Round Island © De Waal

Round Island © De Waal

Round Island
Közvetlenül Moyenne szomszédságában található Round. A csupán 15 perc alatt körbesétálható szigeten fellelhető bámulatos öblökben maradandó emléket nyújt a napozással, úszással eltöltött idő.
Valaha a leprában szenvedő női betegeknek otthont adó parányi szigeten ma az „Enchanted Seychelles” nevű üdülőhely található. A faházakból álló épületegyüttes mindegyik tagja saját kis tengerparttal rendelkezik, igazi édeni körülményeket biztosítva az itt üdülő turisták számára.

 

Long Island © De Waal

Long Island © De Waal

Long Island
A Seychelle-szigetek korábbi börtöne a Ste. Anne parkban, Moyenne és Round közelében fekszik. Ezen a szigeten a kókuszpálmákkal tarkított kis domb mellett púderfinomságú homokos partok és türkiz színű, gyönyörű öblök találhatóak.

Thérése
A 164 m magas sziget szikláin arab írások láthatóak. Egy seychellois család egy érmékkel teli boros korsót talált Therese-en.

Conception
Az 1.5 km hosszú és 600 méter széles Conception Mahe és Thérése szigetektől északkeleti és északnyugati irányban egyaránt 2 km-rel fekszik. Az egyik legnagyobb a Mahe-t körülvevő szigetek közül.
A Conception egész felszínén végighúzódó hegygerinc és a vonzó tengerpartok hiánya komoly akadálya a sziget fejlődésének. A nemrégiben védett területté nyilvánított sziget nyújt menedéket a „Seychelles white-eyed zosterops” nevű ritka, csak itt honos madárnak.
Számos egyéb védett madár és gekkó fajta található még itt, például a „Seychelles blue pigeon”, „Seychelles kestrel”, „Green gecko” és a „Bronz eye gecko” is otthonra lel Conception szigeten.

Petite
A félhektárnyi sziget közvetlenül Port Glaud part mellett található, apálykor gyalogosan elérhető.

L’Islette
Port Glaud part másik oldalán lévő apró, gyér növényzetű sziget.

Beacon Island
A 30 méter magas, apró, sziklás sziget a sirályok otthona, nagyjából másfél kilóméterre Ste. Anne-től.

Faon
Cerf mögött egészen közel található parányi sziget.

Mamelles
A Mahe-tól nagyjából 13 km-re Praslin irányába elhelyezkedő apró sziget 2 női mellet formál, innen kapta a nevét is. Sziklás, és csupán sirályok lakják.

Anonyme
A valaha a Seychelle-szigetek első telepesei között nyilvántartott St. Jorre család birtokában lévő Anonyme csak egy kőhajításra található a nemzetközi leszállópályától.

Rat Islet
A 12 méter magas, gyér bozótos borította apró szigetecske szintén a leszállópálya szomszédságában található.

South-East Island
A reptérrel egybeépült, így már nem tekinthető szigetnek. 62 m magas volt.

Tortue Rock
South-East Island szomszédságában, nagyrészt hullámokkal beborított szikla.

Ile Souris
Anse Royal part közelében 14 m magas, sziklás-fás, apró sziget.

Capucin Rock
Navigációs iránypont és egyben veszélyes szikla is a hajók számára, 800 méterre Mahe déli pontjától. Gyakran víz lepi el.

Chauve Souris
Anse La Mouche parthoz közel lévő kis sziget.

Vache
Egy kilóméterre Grand Anse-Mahe parttól, 54 m magas, sziklás, sirályokkal teli sziget.

Ile Du Nord
Az északra fekvő kis szigetet mindössze egy kis csatorna választja el Mahe-tól.