Praslin és a környező szigetek

Praslin
A maga 6.500 fős lakosságával Seychelle második legnagyobb szigete, Mahétól 45 km-rel északkeletre található. A XVIII. században, még a franciák letelepedése előtt a praslin-i Cote d’Or a kalózok kedvelt rejtekhelye volt, még manapság is sokan keresik az általuk elrejtett kincseket.
1744 ben „Ile De Palme” (Lazare Picault), majd 1756-ban „Ile Moras” (Nicolas Morphey) volt, végül 1768-ban „Le Duc de Praslin” Franciaország akkori tengerészeti minisztere után Praslin lett a sziget neve.
A szigeten számos szálláslehetőség van, és fontos kiindulópont a környező szigeteket felfedezni akaró turisták számára. A mintegy 13 km hosszú, 4 km széles, és 384 méter magas Praslin két óra alatt kényelmesen körbeautózható.

Anse Lazio - az egyik legtöbbet fényképezett part © Serge Marizy

Anse Lazio – az egyik legtöbbet fényképezett part © Serge Marizy

A Seychelle-szigetek 2 UNESCO Világöröksége közül az egyik, a Vallée De Mai is Praslin-en lelhető fel. Egyedül itt nő szabadon a Coco De Mer, a világ legnehezebb és legnagyobb termése, valamint még hat olyan pálma amelyek csak Seychelle-en honosak. Praslin az utolsó menedékhelye az egyik legritkább madárnak, a Fekete papagájnak.
Itt található továbbá Anse Lazio és Anse Georgette, kettő a Seychelle-szigetek legtöbbet fényképezett tengerpartjai közül, melyek a világ csodálatos partjainak top 10-es listáján is gyakran szerepelnek.
A Cote D’Or parton lévő Praslin Múzeum a Seychellois kultúrát, szokásokat, és a különleges természeti kincseket tárja a látogatók elé. A Black Pearl kagylófarm és gyöngybolt a kagylók táplálkozását és szaporodását szemlélteti, illetve a gyöngyökből készült ékszereket meg is lehet vásárolni.

Curieuse © Serge Marizy

Curieuse © Serge Marizy

Curieuse
A sziget korabeli neve Ile Rouge, amit a Seychelle-szigetekre egyébként is jellemző vörös talaj miatt kapott. Mostani nevét az 1768-as Seychelle-i expedíció flottájának egyik hajója után kapta.
Praslin északnyugati szomszédságában terül el, és valamikor a Seychelle-szigetek lepratelepeként működött. A sziget akkori doktorának az Anse St. Joseph partra épült háza ma már múzeum, és érdekes turista látványosság az idelátogatóknak.
A Curieuse Tengeri Nemzeti Park gondozásában álló területen óriásteknősöket nevelnek, de fontos fészkelő helye a cserepes teknősöknek is. Praslin mellett Curieuse az egyetlen Seychelle-i sziget, ahol a Coco De Mer szabadon nő, de fellelhető itt még 6 különböző féle mangrove faj, és egy, csak itt honos szőlőfajta is.

Aride
Talán az egyik legérintetlenebb az összes Seychelle-i sziget közül, bár erre a jelzőre több másik is pályázhatna a természeti kincseinek óvásáról híres Seychelle-szigeteken. A Praslin-től 9 km-re északkeletre lévő Aride-ot az Indiai Óceán „madár fellegváraként” tartják számon.
A madarak mellett sok növényfaj egyetlen otthona a Seychelle-szigeteki Aride, és itt lelhető fel a világ legsűrűbb gyíkpopulációja is.

Booby - kiváló hely búvárkodásra © Serge Marizy

Booby – kiváló hely búvárkodásra © Serge Marizy

Miután 1967-ben védetté nyilvánították és néhány évre rá Christopher Cadbury vásárolta meg a „Royal Society of Wildlife Trust” számára, a Seychelle-szigetek tengeri madarainak száma megsokszorozódott, és 5, korábban csak itt honos faj is visszatért.
2004-ben a sziget gondozásának állami kézbe kerülésével megnyílhatott egy új környezetvédelmi központ, ami lehetőséget biztosított néhány, a Seychelle-szigetek élővilágának megfigyelésére irányuló hosszabb tudományos program lefolytatására. Csak hajóval megközelíthető.

Booby island
Az apró, sziklás szigeten rengeteg madár fészkel. A Praslin és Aride között fekvő Booby kiváló hely a búvárkodás kedvelői számára.

Chauve Souris - a nevét a gyümölcsdenevérről kapta © Serge Marizy

Chauve Souris – a nevét a gyümölcsdenevérről kapta © Serge Marizy

Chauve Souris (Praslin)
A csodálatos Cote d’Or tengerparttal szemközt elterülő sziget (egykoron „Jeanette island”), mai nevét a „repülő rókáról”, azaz a Seychelle-i gyümölcsdenevérről kapta. Apálykor az Anse Volbert-től majdhogynem lábon megközelíthető Chauve Souris az 1960-as évektől magánkézben van.
Az ilyen kisméretű szigeteknek megfelelően, növényzetét főképpen cserjék és bokrok alkotják, míg állatvilága gyíkokból, gekkókból és időnként itt üldögélő madarakból áll. A szigeten található Chauve Souris Club 5 luxus lakosztálya kiváló hely a módosabb Seychelle-i turisták számára.

St. Pierre
Egyike a néhány apró szigetnek a praslin-i Cote d’Or öbölben, mely az évek folyamán a formás gránitszikláin nőtt pálmafákkal a Seychelle-szigeteket képviselő fényképek, poszterek tömkelegén szerepelt, mintegy Seychelle „sűrített” kivonataként.
Egykoron Coco De Mer pálmák otthona volt, ma a sznorkelezők és vitorlázók kedvelt helye.

Cousin - Évente 250000 madár fészekrakó helye © Serge Marizy

Cousin – Évente 250000 madár fészekrakó helye © Serge Marizy

Cousin
A Praslin délnyugati partjához közel fekvő Cousin ugyancsak fontos természetvédelmi terület a Seychelle-szigetek tengeri madarainak számára. 1975-től különlegesen védett területté deklarálta a kormány, és a „Birdlife International” után, most a „Nature Seychelles” helyi környezetvédelmi csoport gondoskodik róla.
Cousin egyike a Seychelle-szigetek természeti kincsestárának, ahol évente 250.000 madár fészkel, köztük a „Seychelles sunbird”, illetve olyan fajok, melyek példányszáma a kihalás széléről tért vissza. Mindemellett egy tekintélyesebb gekkó populáció, valamint óriásteknősök is fellelhetőek a szigeten.
A kizárólag hajóval megközelíthető Cousin hétfőtől péntekig fél 10-től délig látogatható, és kedvelt program a turisták számára.

Cousine
Cousin közeli szomszédságában, Praslin-től 6 km-rel délnyugatra lévő apró Seychelle sziget kivételes élményt kínál a 10 főben maximált nyaralóknak. A valamikori kókuszültetvényt ma négy koloniális jellegű villa birtokolja, melyek környezetében, akárcsak testvérszigetén, itt is különleges, csak a Seychelle-szigeteken honos élővilággal találkozhatunk.

Round Island (Praslin)
Közvetlenül a Ste. Anne öböl bejáratánál elhelyezkedő szigeten az őshonos Coco De Mer helyét sokáig pálmaültetvény vette át. Abban az időben, amikor a Seychelle-i kopra még magas áron volt eladható a világ piacain, Round híres volt kiváló minőségű termékéről.
Csupán néhány homokos part, ellenben számos csodás búvárkodásra alkalmas hely található ennek a dús növényzetű, 20 hektáros szigetnek a közelében, mely olyannyira kerek, amennyire csak lehet.
Víz alá merülve hatalmas tüskés rájákkal, rejtekhelyükön alvó szirti cápákkal, óriás tengeri sügérekkel és púposfejű papagájhalak rajaival találkozhatunk, habár ez egyáltalán nem szokatlan látvány a Seychelle-szigeteken búvárkodók számára.