Rövid történelem

A Seychelle-szigetek zászlója © Dennis Williamson

A Seychelle-szigetek zászlója © Dennis Williamson

A franciák érkezéséig, egészen 1756-ig évezredek teltek el tartósabb emberi jelenlét és a természetbe való külső beavatkozás nélkül. A Seychelle-szigetek történetében ez volt az első alkalom, hogy valamely ország igényt tartott a lakatlan szigetekre. Addig mindössze néhány arab és portugál kereskedőhajó és menedéket kereső kalóz „tévedt” az itteni vizekre.
Az első francia telepesek az 1770-es évektől kezdték fokozatosan benépesíteni a néhány központi szigetet, magukkal hozva afrikai és indiai rabszolgáikat. Az ország Jean Moreau De Séchelles, XV. Lajos király pénzügyminisztere után kapta a nevét.
Napoleon bukásával a Seychelle-szigetek is elesett a franciák kezéről, és 1814-től már a britek fennhatósága alá került a szigetcsoport. A 3500 fős lakosság 1825-re 7000-re gyarapodott, és ebben az időszakban alapították Victoria-t, valamint kezdtek kókuszdiót, gyapotot, és cukornádat termeszteni.
A britek nem sokkal megjelenésük után eltörölték a rabszolgaságot, a Seychelle-szigetek viszont csak 1976-ban nyerte el végső függetlenségét. Ettől kezdve lett az ország köztársaság, valamint a Brit Nemzetközösség tagja. Az önálló államban, a kezdeti egypártrendszer után, 1991-ben tartották az első szabad, több párt részvételével zajló választásokat.