Seychellois emberek, kultúra, és a kreol nyelv

Seychellois kultúra © Serge Marizy

Seychellois kultúra © Serge Marizy

Az eltelt bő két évszázad alatt 87 ezer főre nőtt a Seychelle-szigetek lakossága és a népesség mindmáig megőrizte színes, keveredett etnikumú jellegét. Az európai bevándorlók és az afrikai, valamint indiai rabszolgák mellett, arab, perzsa, kínai és indiai kereskedők, illetve politikai menekültek telepedtek le az apró szigetvilágban.

Gyakorlatilag a Föld minden népe valahogyan képviselteti magát ebben az olvasztótégelyben, közösen kialakítva a számos gyökérrel rendelkező seychellois kultúrát. A békés egymás mellett élés és a multikultúrális lét meghatározó eleme a Seychelle-szigetek mindennapjainak. Seychelle egy igazi trópusi ország, lassúbb, és kényelmesebb életvitele inkább az afrikai elemeket érezteti a kultúrák keveredéséből.
A kellemes hangzású nyelv, a seselwa kreol, francia gyökerekkel, angol és kevés más nyelvi behatással formálódott. A Mauritiuson használt kreol nagyon hasonlít a seychellois nyelvhez.

Karnevál a Seychelle-szigeteken © Serge Marizy

Karnevál a Seychelle-szigeteken © Serge Marizy

A különlegesen ízletes ételek túlnyomó többségében a szigeteket körbevevő Indiai-óceán halaiból, rizsből, zöldségekből és gyümölcsből készülnek. Az egyik jellegzetes fűszer a curry, amihez a Seychelle-szigeteken gyakran kókusztej is társul. A legkiválóbb minőségű halételek közül az egyik legnépszerűbb a grillezett Red Snapper.

A szintén multikulturális eredetű seychellois zene és tánc jellegzetesen indiai óceáni hangulatú. A Seychelle-szigetek lakosai, éppúgy, mint a föld többi kreol népe, szeretik élvezni az életet. Legyen szó ételről, italról és zenéről, a legtöbb seselwa partner a szórakozásban. Mindezek mellett kevésbé kapkodó és stresszes életet élnek, mint az európaiak. A trópusi hőségben egyébként sem kifizetődő a felesleges rohanás.

Mindennapi élet

Mindennapi élet a Seychelle-szigeteken © Dennis Williamson

Mindennapi élet a Seychelle-szigeteken © Dennis Williamson

A nem is oly régmúlt, sanyarúbb koloniális időkhöz képest, ma már a legmagasabb életszínvonalon élhetnek az afrikai országok polgárai közül. A születéskor várható élettartam, és az írástudás alapján is a fejlődő országok élén áll a Seychelle-szigetek.
A turizmus és halászat jelenti az ország és az emberek két fő bevételi forrását, de az erre épülő szolgáltatóipar és kereskedelem is bővül. Az apró, mindentől távoli szigetvilág nagy léptékkel halad a több lehetőséget kínáló jövő felé, mégis mindeközben természeti kincseire példaértékűen vigyáz. Teszi ezt az ország vezetése, és az átlagember is, legtöbbjük annak tudata nélkül, hogy a világ talán leggyönyörűbb országába született.
A Seychelle-szigetek, vagyis Seychelle helytelenül írott formái közül a sesel szigetek, sesel sziget, schessel szigetek, schessel ziget, seychellen, seychell, szesel, seszel a leggyakoribbak. Míg kreol nyelven Sesel (Szeszel), magyarul inkább a „Szesell” kiejtéssel érdemes mondani.