Sznorkelezés

Mi az a sznorkelezés?

Sznorkelezés a Seychelle-szigeteken az Indiai-óceánban

Sznorkelezés a Seychelle-szigeteken az Indiai-óceánban

Az egyik legnépszerűbb rekreációs kikapcsolódás a Seychelle-szigeteken a sznorkelezés. Az Indiai-óceán élővilágának felfedezése a képzett búvárok mellett, a vízfelszínen úszva-lebegve nézelődő turistákat is folyamatosan csábítja.
Nagyon kevesen térnek haza a Seychelle-szigeteki nyaralásból anélkül, hogy megmártóztak volna az óceánban. Innen pedig már csak egy kis lépés a maszk és a légzőcső felvétele, és Seychelle víz alatti világának megismerése.
Az angol „snorkeling”-ből származó kifejezésre egyelőre nem létezik megfelelőbb alternatíva a magyar nyelvben. Ez nem jelenti azt, hogy egy eddig ismeretlen sportról van szó. A sznorkelezés azonban több mint úszkálás a tengerben, és a sokszor használt „felszíni búvárkodás” is tévesen írja körül ezt a rekreációs tevékenységet.
A sznorkelezés széles körben elterjedt, kedvelt kikapcsolódás. Célja a vízfelszínen és alatta úszva az élővilág és a tengerfenék megfigyelése, de távol áll a szabadtüdős búvárkodásra jellemző extrém sportteljesítményektől. A sznorkelezés népszerű időtöltés a búvárok között is, azonban ehhez semmilyen különleges képzettség, vagy felszerelés nem szükséges.

A felszerelés

A legfontosabb kellék a maszk, hiszen szabad szemmel képtelenek lennénk a víz alatt élesen látni. Ehhez tartozik még a légzőcső (snorkel), melynek használatával gyakorlatilag a fej kiemelése nélkül lehet sznorkelezés közben levegőt venni. A gyorsabb haladást biztosító uszony is gyakran része a felszerelésnek.
Ezeken kívül használható még vékony búvár, vagy szörfös ruha, ami a hidegebb vizekben, és leégés ellen hasznos. Továbbá a víz alatti fotózáshoz vízálló tok.

Szükséges képzettség, tudás

Megfelelő elővigyázatossággal, és az alapvető szabályok tiszteletben tartásával a sznorkelezés mindenki számára az egyik legbiztonságosabb és legkellemesebb rekreációs kikapcsolódás.
A Belső Seychelle-szigeteken nincsenek nagy áramlatok és végtelen mélységek sem riasztják vissza a kíváncsi sznorisokat. Gyönyörű öblökben, apró szigetek körül, és korallmezők felett lebegve a sznorkelezés önfeledten élvezhető.
A legfontosabb a leégés elleni megfelelő védelem, hiszen a trópusi nap a megszokottnál erősebb. A napkrém, esetleg a póló ebben természetesen sokat segít. Cápáktól nincs oka senkinek tartani, cápatámadás egyáltalán nem jellemző a Seychelle-szigetekre.
Az alapvető vízbiztonság megléte előny, de a velünk tartó gyengébb úszók számára mégsem elengedhetetlenül szükséges. A hajós körutazás alatt a személyzet és a fedélzeten lévő búvároktató biztosítja a gyerekek és a kevésbé jól úszó felnőttek kellő oktatását, és biztonságát.
Az úszni egyáltalán nem tudó vendégeinknek sincs okuk elkeseredni, a bevezető búvárkodás számukra is lehetővé teszi a betekintést az Indiai Óceán különleges élővilágába. Saját palackból lélegezve, a víz felszínéről, majd alámerülve is átélhetik azt, amit a sznorkelezés hódolói.

A legalkalmasabb időszakok

Mivel a sznorkelezés és búvárkodás hasonló jellegű rekreációs sportok, a legalkalmasabb időszakok gyakorlatilag megegyeznek. A legjobb hónapok az október – november, valamint a február – március – április.

Legjobb helyek

Sznorkelezeés a hajós körutazás alatt © Buri Evelin

Sznorkelezés a hajós körutazás alatt © Buri Evelin

A Seychelle-szigeteket körülvevő óceánban található legszebb sznorkeles helyek közül számos a partról is elérhető, mégis a legjobbak csak hajóval megközelíthetőek.
A hajós körutazás programjában mindennapos a sznorkelezés lehetősége, mindig újabb és újabb szigetet, és annak víz alatti környezetét ismerheti meg az utazó. A felszerelés mindig kéznél van, a folyamatos felügyelet és szükség esetén oktatás pedig biztonságossá és élvezhetőbbé teszi a víz alatti világ felfedezését.
Cocos-sziget az egyik legszebb és leghíresebb sznoris hely. Ekkora területen a világon itt fordulnak elő halrajok a legnagyobb koncentrációban. Itt néhány teknős kifejezetten szeret egészen közel menni a látogatókhoz.
A Seychelle-szigetek a világ egyik legkiválóbb sznorkeles paradicsoma. Kristálytiszta, meleg óceán, nagy látótávolság, és rengeteg látnivaló vonzza ide a turistákat. A színes trópusi korallhalaktól, a csak az Indiai-óceánban megtalálható ritka példányokon át, a púposhátú bálnákig bezárólag számtalan faj jellemzi a Seychelle-i élővilágot.
A világ legnagyobb halai, a plankton evő cetcápák, ragadozó rokonaikkal egyetemben gyönyörű látványosságai a Seychelle-i vizeknek. Sokak számára a sznorkelezés csúcsa a mantarájákkal, sasrájákkal, vagy cetcápákkal való úszás, ami a megfelelő időszakban a Seychelle-szigeteken teljesülhet.